6 trikov za garniranje z Jako Mankočem

#mojBosch
#mojBosch

Deli zapis:


Naj tvoje jedi ne navdušijo le s okusom, temveč tudi domiselno prezentacijo!

Čudovita slika jedi na instagramu ali pinterestu hitro poskrbi za takojšen občutek neznosne lakote. Kako te lahko jed, ki je ne vohaš ali okušaš tako uspešno aktivira? Skrivnost vseh velikih kuharjev je garniranje hrane, oziroma postavitev jedi. Vedo, da je lahko jednajbolj okusna na svetu, ampak če nas ne navduši s svojim izgledom, je mogoče niti ne bomo želeli okusiti. 

Tega se zelo dobro zaveda tudi kuharski mojster in zmagovalec MasterChefa leta 2018, Jaka Mankoč. Ogromno svoje kuharske energije vloži v garniranje hrane, zato je z nami podelil nekaj preprostih trikov, s pomočjo katerih bo vsaka tvoja jed postala prava paša za oči.

V lepo kuhinjo, spada tudi lepo dekorirana hrana, mar ne? 🙂  Foto: Teotim Logar

1. Že na začetku razmišljaj o koncu

“Pogosto, ko ustvarjam nov recept, imam končni izgled jedi v mislih že od samega začetka,” pravi Jaka. Še preden se lotiš kuhanja razmisli o teksturah in barvnih kombinacijah, ki bodo na krožniku izgledale odlično. Na tem mestu je treba razmisliti tudi, na kakšen krožniku bo jed sploh prezentirana. Pomembno je, da barva krožnika poudari vse barve jedi. Temna jed denimo na črnem krožniku ne bo prišla ravno do izraza. 

Jed si lahko pred začetkom tudi narišeš na list papirja. Jaka meni, da prav na prvi stopnički veliko nadebudnih kuharjev pogrne, saj “velikokrat planiramo garniranje hrane šele na koncu. Tako se hitro zmotimo pri zaporedju in količini sestavin, kar hitro uniči končni izgled jedi.”

garniranje hrane
Enostavnost – dva elementa, ampak ogromno vtisa. Maringue z moussom od pistacije. Tekstura je ključna. Foto: Teotim Logar

2. Garniranje hrane naj bo preprosto 

Manj je velikokrat več. Skrbno izberi količine različnih komponent na krožniku, saj je ta lahko zelo hitro preveč natrpan. Ne pretiravaj z olji in mikrozelenji, če bodo ta skrila bistvo tvoje jedi. 

Jaka vsem polaga na srce, da so “najbolj pomembni detajli“, kar pomeni tudi, da mora biti krožnik vedno čist.

garniranje hrane
Foto: Teotim Logar

3. Zabavaj se s teksturami

“Pri sestavinah nisem izbirčen, če so kakovostne, sveže in domače, z njimi z lahkoto naredim lep in okusen krožnik.” pravi Jaka. Igrivost je v kuhinji zelo pomembna, zato se lahko pozabavaš z različnimi teksturami. Pene in omake ponujajo zelo lep kontrast hrustljavim elementom na krožniku. Seveda pa ne pozabi, da morajo količine posameznih komponent na krožniku vedno biti sorazmerne, saj nobena ne sme pretirano prevladovati.

Igrivost je v kuhinji ključna. Foto: Teotim Logar

4. Pojdi v višave

Minimalizem na krožniku lahko dosežeš tako, da komponente jedi postaviš eno na drugo. Pomembno je, da zaporedje komponent prilagodiš njihovi teksturi. Tako tvoj krožnik ne bo izgledal natrpan. 

garniranje hrane
Hobotnica in corn flakes – tako različni sestavini, ampak se noro dobro dopolnjujeta. Foto: Teotim Logar

5. Igraj se z barvami

Kontrast raznovrstnih barv na krožniku je zelo pomemben. Jaka včasih uporabi mikrozelenje ali cvetove za dodajanje barve na krožnik. Večinoma pa prepusti glavno vlogo sestavinam na krožniku: “Za lepe jedi je potrebno veliko planiranja, saj že barvna tema jedi naredi ogromen vtis.” Poskuša pa se izogibati umetnim barvam. Barvito sadje ali zelenjava so odlične sestavine za slikovit krožnik. Matcha čaj je tudi odlična sestavina za preprosto dodajanje zelene barve. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira krožnika, ki je odvisna od vrste jedi in kontrasta, ki ga želiš doseči na krožniku.

Barvna tema jedi naredi ogromen vtis. Foto: Teotim Logar

6. Na krožnik daj sebe

“Vsak kuhar ima svoj stil zato mislim da ni točnega pravila pri garniranju hrane,” pravi Jaka. Zgornji triki te lahko usmerijo v pravo smer, končni cilj pa določi sam. Igraj se s sestavinami, tehnikami in stili, ki so ti najbolj všeč. Navdih lahko najdeš povsod, v umetnosti, na ulici, v naravi ali v vsakdanjih predmetih. Predvsem se pa nikoli ne smeš bati neuspeha. Na koncu koncev vaja dela mojstra. 

Šibaj v kuhinjo, skuhaj svojo najljubšo jed in svojo lično garnirano fotogenično kreacijo preko instagrama podeli s celim svetom. Drzni si pod svojo umetnino uporabiti tudi #mojBosch!

Deli zapis: