Trendi kuhinje v letu 2021

#mojBosch carica Urška
#mojBosch carica Urška

Deli zapis:


Kakšni so najbolj aktualni kuhinjski trendi in kako lahko tudi tvoja kuhinja postane trendi kuhinja? 

Kuhinja je en izmed mojih najljubših prostorov v našem domu. Zakaj? Ker z veseljem v njej preživljamo čas, skupaj kuhamo, se smejemo, učimo novih stvari in uživamo v dobri hrani. In tudi zato, ker sem jo premišljeno izbrala in vem, da mi bo še dolgo všeč. 

Ko sem se pred nekaj leti lotevala kompletne prenove naše takrat zelo stare kuhinje, sem vedela, da me čaka ogromen projekt. Nova kuhinja je namreč naložba. Naložba v srečnejši jutri, kjer nas bo zjutraj zbudil vonj sveže zmlete kave. 

Izbira kuhinje je dejansko ena najtežjih odločitev pri prenovi našega doma. Treba je dobro premisliti, kaj si želimo in predvsem – kaj potrebujemo. Kaj nam bo olajšalo vsakdan? Kakšna kuhinja nas bo razveseljevala še vrsto let in se je ne bomo naveličali?

Vsako leto opazimo nove trende pri dizajnu kuhinj.  Nekateri so zelo dobrodošli in bodo veljali še v bodoče, drugi pa so morda muha enodnevnica. Da bi se lažje odločili, sem izbrala tistih nekaj trendov, ki so po mojem mnenju z razlogom na lestvici TOP trendov kuhinj.

Kako torej do svoje sanjske, trendi kuhinje?

Nevtralne in umirjene barve kuhinjskih elementov

Z izbiro nevtralne barve za kuhinjske elemente si že takoj olajšaš naslednje odločitve. K tem barvam se namreč poda večina materialov; od lesa, kamna, keramike, v različnih niansah in vzorcih. 

Letos se najraje spogledujemo z odtenki v bež in sivi barvi, kot tudi s klasično belo. Te barve vam dajo priložnost, da pokombiniraš zraven praktično vse, kar si želiš. Kar je v moji knjigi zmagovalen prvi korak. 

Zelo zaželene so tudi kuhinje v čudovitih odtenkih svetlo modre, saj v prostor vnesejo občutek sproščenosti in spokojnosti. 

Tudi oboževalci temnejših barv boste prišli na svoj račun; temno sive, črne, kot tudi temno modre in temno zelene trendi kuhinje se namreč dramatično vračajo na lestvico. Temna kuhinja ni za vsakogar, to je dejstvo. Je pa zato bolj posebna, unikatna. 

Poudarjen kuhinjski otok

Kontrastni kuhinjski otoki so še posebej v trendu, saj razbijejo monotonost in naši kuhinji dodajo “wow” efekt. Pri velikih kuhinjah je lahko hitro preveč ene barve, zato je to super rešitev, da v prostor vneseš faktor presenečenja. 

Na obeh spodnjih fotografijah je kuhinja v preprosti in brezčasni beli barvi, otok pa izstopa v naravnih tonih lesa. Odličen način, da poudariš svojo novo kuhinjo! 

Zanimiva stenska obloga med elementi

V zadnjih letih so klasične keramične ploščice zamenjali drugi materiali, pa vendar se zadnje čase vse več ljudi ponovno odloča za keramiko. Sama pri svojih projektih skoraj vedno priporočam keramiko, ker je vsestranska, lahko izbiramo med nešteto različicami in tako vsak najde svojo najljubšo.  

Ponudba ploščic je zelo pestra, najdemo jih v različnih oblikah, velikostih, barvni paleti in vzorcih. Primerne so tako za starejše, rustikalne kuhinje, kot tudi za moderne. Velikokrat opazimo, da je ravno »backsplash« tisti, ki privabi poglede in zaokroži celotni dizajn kuhinje. 

Tudi če se odločiš za klasično metro ploščico, je na voljo veliko različnih možnosti polaganja, s katerimi lahko dosežeš zanimive vzorce. Vse bolj popularna je oblika ribje kosti, nekoliko bolj klasična je oblika zidakov. V minimalističnih kuhinjah pa velikokrat zasledimo tudi polaganje v ravnih linijah.

Izbira ploščic se seveda ne konča pri tem. Če želiš svojo novo kuhinjo popestriti, to najlažje dosežeš ravno z izbiro zanimive keramike. Ali je to poseben vzorec ali pa živahna barva; izberi tiste, ki ti padejo v oči. Če nisi prepričan/-a, katere izbrati, svetujem, da izbiraš med živahnejšimi enobarvnimi ali nevtralnimi z vzorcem. Tako se boš izognil/-a prenasičenosti barv in vzorcev na praviloma majhni površini in se jih ne boš (pre)hitro naveličal/-a. 

Police namesto zgornjih elementov

Tako imenovani »open shelving« je v zadnjih letih obnorel svet notranjega dizajna. Vseeno pa so odprte police v trendi kuhinji stvar preference vsakega posameznika. 

Police namesto zgornjih zaprtih elementov odprejo prostor, vendar se za njih praviloma odločijo tisti, ki ne potrebujejo veliko shranjevalnega prostora in imajo večino kosov in pripomočkov shranjenih v spodnjih elementih.

Si jih vseeno želiš, hkrati pa zgoraj ne potrebuješ prostora za shranjevanje? Lahko jih pokombiniraš z zaprtimi elementi in jih umestiš samo na določena mesta. Tako zaprte elemente uporabiš za shranjevanje vsakodnevnih pripomočkov, odprte police pa rezervirane za posebne kose, ki imajo poleg uporabnega tudi dekorativni namen. 

Moderne armature in kombinacija različnih kovin za trendi kuhinje

Če si želiš trendi kuhinje, potem je izbira unikatne armature odlična ideja. Minili so tisti časi, ko imamo na izbiro le klasične armature v srebrni barvi. Zdaj lahko izbiraš med modernimi dizajni in vrsto različnih barv. Letos so še posebej v trendu zlate in bakrene armature, opazimo pa tudi veliko mat črnih. 

Jaz letos ponovno glasujem za videz brušene medenine ali mat »zlato« armaturo pri koritu, ker se mi zdi, da povzdigne celoten izgled kuhinje še na višjo raven. 

In če je še pred nekaj časa veljalo pravilo, da naj bodo vsi kovinski detajli v isti barvi, je letos dovoljeno ravno nasprotno. Ni se treba več obremenjevati in iskati popolnoma enakih odtenkov na armaturi, ročajih, gospodinjskih aparatih. 

S takimi trendi je pa že lažje, kajne? 😉

Če so gospodinjski aparati kombinirani s srebrno, so lahko ročaji v zlati ali bakreni. Tudi armature izberemo takšne, ki nam padejo v oči – ni treba več razmišljati, če je vse v istem finišu. Kombinacija dveh različnih kovin ne deluje tako strogo, kuhinja pa je takoj bolj razgibana in zanimiva. 

Še več lesenih elementov

Les je stalnica v kuhinjah že zelo dolgo; naj bo to lesen pult, lesene police, lesena vratca… Masivni les, furnir z vzorcem lesa,… Vsak element v videzu lesa doda prostoru toplino, občutek domačnosti in dobrodošlice. Les je preprosto – lep. 

Lesenih kuhinj ali takšnih z vzorcem lesa je pa vedno več, saj se ponovno vračamo k naravi in si želimo vsaj en delček le-te prenesti v osrčje naših domov. 

Če te mika takšna kuhinja, izberi ton kuhinje v kontrastu s tlemi. Torej; če je na tleh temen parket, izberi svetlejšo kuhinjo, ki bo s tlemi v kontrastu. Če je hkrati v temnem parketu veliko toplega tona (rjavo-oranžen, rjavo-rdeč), izberi svetlo kuhinjo v hladnem tonu. 

S kontrasti se ustvarjajo najlepše zgodbe. 

Kakšna je tvoja izbira trendi kuhinje?

Si si že zamislil/-a svojo novo kuhinjo? Bo v svetli barvi ali bo temnejša? Jo bo krasila kakšna dekorativna polica za privabljanje pogledov? Bi se odločil/-a za keramiko med elementi ali ti je vseeno ljubši kak drug material? Kakšna je tvoja sanjska armatura? 

Vzemi si čas za te odločitve, pretehtaj pluse in minuse. Premisli, kaj TI odgovarja, kako se boš TI najbolje počutil/-a. 

Vsekakor pa ti želim, da se vsak dan z veseljem vračaš v svojo novo kuhinjo in v njej lepe spomine ustvarjaš še desetletja.

Deli zapis: